Få råd til at fejre fødselsdag

0
1558

Se de 10 smarte tips: Sådan sikrer du, at du har råd til den store dag.

Mange har store drømme for, hvordan de vil fejre en uforglemmelig fødselsdag med familie og venner. Især rund fødselsdag giver anledning til at tænke store tanker.

Her giver vi dig 10 smarte tips til at gøre drømmene til virkelighed og sætte handling på tankerne. Middag med familien, den store fest med mange gæster eller en uges ferie i det græske øhav. Fødselsdags-planerne kan sagtens blive ført ud i livet. Det kræver bare planlægning, især omkring økonomien – så du ikke nødvendigvis skal ud og låne penge til det. Det er nemlig tit penge eller mangel på dem, der sætter begrænsninger.

1) Begynd i god tid. 

Det er lettere at spare penge op til fødselsdagsfest, hvis du begynder i tide. Drøm stort, læg planer, tænk gerne 10 år ud i fremtiden. Er der kort tid til din store dag, kan du også sagtens nå at komme med på vognen.

2) Læg et budget

Her tænker vi på din økonomi i det hele taget. Vi er slet ikke kommet til pris og udgifter for fødselsdagen endnu. Med et budget over dine indtægter og udgifter har du overblik og kan se, hvad du har råd til, hvor meget du kan spare op og finde udgiftsposter at skære væk. Mange har fx glemte fitness-abonnementer, de godt kan undvære. Brug evt. en app til at lægge budget.

3) Læg planer

Hvordan kunne du tænke dig at fejre fødselsdagen? Er det dig, der fylder år eller din ægtefælle? Er det en børnefødselsdag? Mærk efter, hvad du har lyst til. Hvad kan fødselaren lide. Brug mindmap, googlesøgning, sociale medier og søg inspiration fra vennerne.

4) Vær realistisk

Nu har du drømt stort. Så skal du være realistisk. Du vil måske gerne kidnappe alle 40 familiemedlemmer i limousiner og privatflyve dem til Florida Keys, men hvis farmor alligevel ikke må flyve pga. sin hjerteinfarkt, og du aldrig får råd til det, er det bedre at invitere dem på Bakken.

5) Find et par allierede

Indvi andre i planerne, og hør deres mening. Er det kun dig, der synes, at det lyder som alle tiders eller synes andre også, at det er festligt. Hvis alle er med på den, bliver det hele meget lettere til noget.

6) Lav research

Hvad kræver det at få festen i hus? Har folk plads i kalenderen til ferie? Hvor kan du leje et forsamlingshus? Hvem skiver en lejlighedssang eller holder tale? Skal der være et tema? Skriv spørgsmål ned og find svar. At undersøge tingene giver overblik og mindsker uforudsete udgifter.

7) Læg budget for fødselsdagsfesten

Nu skal der tal på. Hvad koster lokalet, menuen, pyntet, festtøjet? Transport, overnatning, natmad, fødselsdagsgaver osv. Lav et Excelark eller brug en app til at holde styr på beløbene.

8) Spar op

Dette råd er næsten det vigtigste. En god fødselsdag koster penge, uanset om du vælger lavbudget eller går amok i luksus. Sæt et beløb af hver måned og vær realistisk. Lægger du for mange penge til side hver måned, risikerer du at droppe din opsparing før mål. Der skal være råd til mad, fritidsaktiviteter og uforudsete udgifter. Gør det til en sport at spare sammen og nyd at se kontoen vokse i din netbank. 

9) Prut om prisen og jagt tilbud

Nu skal du finde din indre Låsby-Svendsen frem. Vær en købmand eller ligefrem en krejler afhængig af din personlighed og mod. Prut om prisen på festlokalet, menuen, og alt, hvad du kan forhandle om. Det værste, der kan ske, er, at du får nej og må betale fuld pris. Gå på tilbudsjagt. Hold øje med kampagner, tilbud og rabatter. Er gæstelisten lang, kan du tit få mængderabat. Der er altid penge at spare. En anden mulighed for at skrabe penge sammen, er at sælge brugte ting og sager. Tag på loppemarked med det, du ikke bruger, som samler støv på loftet. Lav bordkortene selv eller saml bordpynt i skoven. Det er sjovt at være kreativ. 

10) Lån penge til fødselsdagsfesten

At låne penge til at få drømme-fejringen i hus er også en mulighed. Du kan optage et lån på enten hele beløbet eller en del af prisen som et tilskud til at få råd. Når du låner penge af banker og finansieringsselskaber, skal du se dig godt for og sammenligne flere låneudbydere. Det kan du for eksempel gøre med denne låneberegner. Her kan du beregne lån og udregne renter, priser og ÅOP (Årlig Omkostning i Procent). Der kan være mange tusinde kroner at spare ved at vælge et billigt lån fremfor et dyrt.

God fornøjelse med din fødselsdag!